Author Topic: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog  (Read 1679 times)

Offline guang

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
I'm a longtime PM user, but brand new to Plus (a refugee from iView) who just started trialing this week.  Im beginning to get used to it -- BUT I've found it hangs when I'm adding images to new collections from my default catalog.   Ive added photos of the dialog boxes plus the PM_log.

First I get the "None of these items are in this collection's catalog.  Would you like to add...?" dialog.   

Then I get the Progress box "Getting Metadata for 0 of X selected itmes..." and I wait but nothing happens.  X  apparently is not the number of new pics Im adding, but the total pics in the destination collection.

 I cannot "Abort" so I have to force quit the application.   After I restart the application I find the pics have been added after all.   

I've tried to recreate with various numbers of images and it happens about 1/3 of the time regardless of quantity. 

Please advise!

thanks
Mark

Offline guang

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #1 on: August 24, 2021, 04:24:38 PM »
I've found this also happens when I remove photos from a collection. Note I'm on a 2017 Macbook Pro using macOS 10.14.6

Online Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 23244
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #2 on: August 24, 2021, 06:11:37 PM »
Thank you for the log file.  I think I may have spotted a problem.

The next time you experience this problem, could you try the following, please?

Open the Activity Monitor (Applications/Utilities/Activity Monitor)
Click on the 'CPU' tab.
In the search field on the right side of the window enter: pm-task

How many pm-task items do you see?  There should be four.

-Kirk

Offline guang

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #3 on: August 25, 2021, 02:46:01 PM »
hi Kirk
thanks for your help. It just happened again.  I see 4 pm-task process items.

best
mark

Online Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 23244
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #4 on: August 25, 2021, 03:45:59 PM »
Mark,

thanks for your help. It just happened again.  I see 4 pm-task process items.

OK.  I'm going to have to get you to turn on some logging and get the problem to happen again and then get me the latest logs.  You can do this by going to the Help menu and choosing the "Edit Debug Settings..." command and then setting the checkbox next to CATALOG_DEBUG_LOGGING, clicking the Close button and restarting Photo Mechanic Plus.

Then after restarting, get the problem to happen again and after you force-quit and restart, generate the log like you did before and post it here.

Thanks,

-Kirk

Offline guang

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #5 on: August 25, 2021, 09:12:53 PM »
hi Kirk
ive set up the CATALOG_DEBUG_LOGGING but so far have not re-encountered the problem.   I can just keep this log going indefinitely and when it eventually happens, send you the Reveal Support Data file?

I do notice that im getting double images my default catalog now - when I remove one from the catalog, it removes them both.  Is this possibly connected or is that a separate thread?

thx
mark

Online Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 23244
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #6 on: August 26, 2021, 08:58:24 AM »
Mark,

ive set up the CATALOG_DEBUG_LOGGING but so far have not re-encountered the problem.   I can just keep this log going indefinitely and when it eventually happens, send you the Reveal Support Data file?

Correct.

I do notice that im getting double images my default catalog now - when I remove one from the catalog, it removes them both.  Is this possibly connected or is that a separate thread?

No need for another thread.  If you remove the image (both are removed) and then add the image back in, does it double again?

Do you have more than one catalog active for Search and Add/Modify?

-Kirk

Offline guang

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #7 on: August 26, 2021, 10:32:28 AM »
thanks, Kirk.  re "doubling" --  I think I had two active catalogs when the images were appearing doubled -- I just found that if I uncheck one and then check it back on, the images go back to appearing as singles. 

-mark

Offline guang

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #8 on: August 27, 2021, 12:32:39 PM »
hi Kirk,
The problem reoccured just now, when removing 4 images from a collection.   Here is the log.

thanks
Mark

Online Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 23244
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #9 on: August 27, 2021, 01:45:34 PM »
Mark,

The problem reoccured just now, when removing 4 images from a collection.   Here is the log.

Thanks for the log.  Unfortunately no evidence of the problem was recorded.  Could you turn on the METADATA_PRELOAD_LOGGING checkbox in the Edit Debug Settings window and then click the Close button and restart Photo Mechanic Plus?  I think that may capture the problem.

Thanks,

-Kirk

Offline guang

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #10 on: August 27, 2021, 02:54:47 PM »
Hi Kirk
my Edit Debug Settings menu doesnt have a METADATA_PRELOAD_LOGGING checkbox.  is this something I can add?

thanks
Mark

Online Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 23244
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #11 on: August 28, 2021, 07:46:51 PM »
Mark,

my Edit Debug Settings menu doesnt have a METADATA_PRELOAD_LOGGING checkbox.  is this something I can add?

Yes.  In the field "New debug setting:", enter: METADATA_PRELOAD_LOGGING
...then click the Add button.  Then set its checkbox and continue as directed in the previous post.

-Kirk

Offline guang

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #12 on: August 30, 2021, 02:30:45 PM »
hi Kirk
Attached is a log from when the hang happened again.  Also an image to show the Tasks at the time.

thanks
Mark

Online Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 23244
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #13 on: August 30, 2021, 03:51:10 PM »
Mark,

Attached is a log from when the hang happened again.  Also an image to show the Tasks at the time.

Thanks.  I see a bunch of metadata preloads of 12 images at the end, but I don't see any processing of a batch of thirteen at the end of the log.  It's as if it doesn't really get started on the work.

-Kirk

Offline guang

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 19
    • View Profile
Re: Hangs Getting Metadata when Adding Items to Both Collection and Catalog
« Reply #14 on: August 30, 2021, 04:22:14 PM »
Kirk
fwiw, here's another instance (I wont send any more unless it's significantly different)

best
mark