Author Topic: Painfully slow ingest occasionally  (Read 4802 times)

Offline andrewnelles

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Painfully slow ingest occasionally
« on: January 29, 2010, 07:37:59 PM »
I'm having an intermittent problem with PM 4.5.4 on my Macbook Pro running OSX 10.6.2

About 1 in 10 times that I ingest a card, it is painfully slow, as in 15min to dump 1.8GB. The problem has occurred with different card readers and different cards.

It happens both when ingesting to an empty folder or to a folder already containing files. File sorting is set to "filename."

Any ideas?

sidewinder

  • Guest
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #1 on: January 29, 2010, 10:21:06 PM »
You might want to look here:

http://forums.camerabits.com/index.php?topic=5107.0

That version may help. Here is one item from the release notes:

* (Mac) Ingest now uses OS-supplied copy facility to copy images from the card.  This and other changes to file data transfer were done to speed up Ingests on Mac OS X 10.6.x (Snow Leopard) when certain flash cards or readers were involved (due to a bug in Snow Leopard causing 2 second delays for each file).


Scott

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 24217
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #2 on: January 29, 2010, 10:29:07 PM »
Andrew,

I'm having an intermittent problem with PM 4.5.4 on my Macbook Pro running OSX 10.6.2

About 1 in 10 times that I ingest a card, it is painfully slow, as in 15min to dump 1.8GB. The problem has occurred with different card readers and different cards.

It happens both when ingesting to an empty folder or to a folder already containing files. File sorting is set to "filename."

Any ideas?

Photo Mechanic 4.6.3 addresses the issue you're experiencing.  Photo Mechanic 4.5.x is no longer being maintained.  Please try the 4.6.3 beta from the Announcements section of the forums:

http://forums.camerabits.com/index.php?topic=5107.0

-Kirk

Offline andrewnelles

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #3 on: January 31, 2010, 06:58:10 PM »
I've upgraded to 4.6.3, and the problem continues. The ingest is speedy if I just drag the files in finder, but in PM it sometimes takes about 6 seconds per file. The issue is occurring about 33% of the time now.

Cards tried
2x 2GB Extreme IV
2x 4GB Extreme III

Card readers tried
Lexar UDMA dual-slot USB
Sandisk ImageMate USB

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 24217
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #4 on: February 01, 2010, 06:45:07 AM »
Andrew,

I've upgraded to 4.6.3, and the problem continues. The ingest is speedy if I just drag the files in finder, but in PM it sometimes takes about 6 seconds per file. The issue is occurring about 33% of the time now.

Cards tried
2x 2GB Extreme IV
2x 4GB Extreme III

Card readers tried
Lexar UDMA dual-slot USB
Sandisk ImageMate USB

Would you be willing to try a logging version of Photo Mechanic so we can find out where the time is being spent?

Thanks,

-Kirk

Offline andrewnelles

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #5 on: February 01, 2010, 08:11:17 PM »
That would be fine, let me know what I need to do.

Offline stonephoto

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #6 on: March 12, 2010, 06:24:10 PM »
Having the same problem you are.  Were you able to find an answer?

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 24217
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #7 on: March 12, 2010, 07:45:29 PM »
Having the same problem you are.  Were you able to find an answer?

I see you posted on another thread about this same issue.  Just for completeness, please download and use this version:

http://camerabits.fileburst.com/PM4.6.3x.zip

It should solve the slow Snow Leopard Ingest issue.

-Kirk

Offline andrewnelles

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #8 on: March 13, 2010, 01:23:54 PM »
Update on my issue. It has been working fine mostly, I was unable to recreate the problem with the logging version by doing small ingests.

However, I pin pointed the cause of the problem. The ingest is quick unless I have photos that I tagged in camera (1D Mark III.) If I have tagged photos it seems to ingest the tagged images first, then slowly ingest the rest.

Is this just a setting issue I have missed?

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 24217
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #9 on: March 13, 2010, 03:49:10 PM »
Andrew,

Update on my issue. It has been working fine mostly, I was unable to recreate the problem with the logging version by doing small ingests.

However, I pin pointed the cause of the problem. The ingest is quick unless I have photos that I tagged in camera (1D Mark III.) If I have tagged photos it seems to ingest the tagged images first, then slowly ingest the rest.

Is this just a setting issue I have missed?

The 4.6.3x version should not have a problem, even if you've tagged images and have them ingest first.  Have you tried the 4.6.3x version?

-Kirk

Offline andrewnelles

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #10 on: March 13, 2010, 04:04:54 PM »
I had 4.6.3, not sure if it was 4.6.3x. I downloaded the above link and installed it, will give it a shot.

Offline andrewnelles

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Painfully slow ingest occasionally
« Reply #11 on: March 16, 2010, 02:52:12 PM »
4.6.3x fixed everything.

Thanks!