Author Topic: Crop, specify fractional sizes  (Read 3616 times)

Offline Canon Ray

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Crop, specify fractional sizes
« on: November 26, 2010, 01:26:21 PM »
My photos go into "memory mates" with exposed image sizes like 4.25" x 6.625". It would be great if I could type that in as the image crop size. My next step is adding a border (in other software) to get the image -with black border- to 5x7 size. Prevents guess work and disappointment regarding what will show in the frame.

Maybe add a check box or something get get user specific size in constrained crop.

Offline hagerpress

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Crop, specify fractional sizes
« Reply #1 on: December 09, 2010, 02:18:00 AM »
Hi,

this would be for me very useful too.

I need also to specify a fixed crop frame size in Pixel (p.e. 4256x2832 px). Also I need to rotate the Crop (as requested in a separate thread).

Dear Kirk Baker,

do You plan to realize these features?

With Best Regards from Germany, Christian Hager

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 20820
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Crop, specify fractional sizes
« Reply #2 on: December 09, 2010, 06:28:02 AM »
Christian,

this would be for me very useful too.

I need also to specify a fixed crop frame size in Pixel (p.e. 4256x2832 px). Also I need to rotate the Crop (as requested in a separate thread).

Dear Kirk Baker,

do You plan to realize these features?

Rotated crops with fractional dimensions will likely be implemented in the next major version of Photo Mechanic.

-Kirk

Offline hagerpress

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Crop, specify fractional sizes
« Reply #3 on: December 10, 2010, 03:29:47 AM »
Thanks Kirk - I'm looking forward

Best Regards,

Christian Hager

Offline BlueDevilHH

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 41
    • View Profile
Re: Crop, specify fractional sizes
« Reply #4 on: March 11, 2012, 08:43:11 PM »
Would also be nice to specify a picture size-ratio like 3/4, 4/3, 16/9 and so on.  ;)

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 20820
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Crop, specify fractional sizes
« Reply #5 on: March 11, 2012, 10:03:58 PM »
Would also be nice to specify a picture size-ratio like 3/4, 4/3, 16/9 and so on.  ;)

Do the math and you'll be all set...

-Kirk

Offline BlueDevilHH

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 41
    • View Profile
Re: Crop, specify fractional sizes
« Reply #6 on: March 12, 2012, 02:53:04 AM »
Should be very easy for programmer...

Choose the ratio and klick on the crop-button, the frame is the same size than the image. If you move the frame on one edge you only have to read out the coordinates of the edge on the image an set the other edges in same positions at the other edges in order of the rule (3/4, 4/3, 16/9...)...should be easy

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 20820
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Crop, specify fractional sizes
« Reply #7 on: March 12, 2012, 06:29:17 AM »
Should be very easy for programmer...

Choose the ratio and klick on the crop-button, the frame is the same size than the image. If you move the frame on one edge you only have to read out the coordinates of the edge on the image an set the other edges in same positions at the other edges in order of the rule (3/4, 4/3, 16/9...)...should be easy

You can already dial in values like 16 for width and 9 for height.  Am I misunderstanding what your needs are?

-Kirk

Offline adrianlambert

  • Member
  • **
  • Posts: 73
    • View Profile
Re: Crop, specify fractional sizes
« Reply #8 on: October 03, 2012, 02:57:12 PM »
I'd like to crop a lot of images of various sizes for a mobile device orientated online presentation. The browser window (Without toolbar and tabs) is 1024 x 672px, therefore the crop ratio required is 1:1.52380952 (according to my calculator!) Closest I can get with PM5 is 10:15.2 but this leaves a couple of pixels either side showing a white strip. So I'd like at least a couple more decimal points please. I therefore second this request. Thanks.

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 20820
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: Crop, specify fractional sizes
« Reply #9 on: October 07, 2012, 07:46:55 AM »
Since the limits on fractional precision were arbitrary, I have increased the floating point precision to 9 digits for the next build.

-Kirk