Author Topic: PM 5.x slow with NFS mounts  (Read 2087 times)

Offline Sallinen

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 20
    • View Profile
PM 5.x slow with NFS mounts
« on: November 25, 2013, 08:31:16 AM »
Hi,

I'm using PM 5.0, build 15077 and I've noticed that there is quite a 'lag' when opening folders through NFS.
Anyone been having the same problem?

NFS mounts through Finder work as expected - I have 1000Mbps LAN link to the NFS server, noatime etc. are set.

Offline Wille

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: PM 5.x slow with NFS mounts
« Reply #1 on: November 27, 2013, 01:33:53 AM »
I have same problem.

I use Zyxel 325 NAS with 1000Mbps ethernet and SMB (OSX Mavericks). It takes about 10-15sec to open one pic in PM. And making thumbnails takes about 2-3min. If i use another NAS (lacie network space II) it's work great.. i think it uses afp mount.

Finder etc works great with Zyxel 325 but PM5 not..

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 21426
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: PM 5.x slow with NFS mounts
« Reply #2 on: November 27, 2013, 01:03:40 PM »
It sounds to me that small reads are very slow on your NFS volumes.  When I am back from vacation next week, I'll be happy to look into the problem.

Remind me next week if I don't follow up with you both.

-Kirk

Offline Wille

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: PM 5.x slow with NFS mounts
« Reply #3 on: December 09, 2013, 07:56:34 AM »
I tested this again.. SMB mount and when i start PM and open a directory, it will take about 1-2min to get thumbnails.. then i try lacie network space II and that is afp mount and it works 100%..

Right now i can't view any my old photos because this is so slow..

Offline Sallinen

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 20
    • View Profile
Re: PM 5.x slow with NFS mounts
« Reply #4 on: December 09, 2013, 11:10:29 AM »
Hi Kirk,

What kind of logs you would need to analyze this?
The NFS server I'm using uses ZFS + ARC cache for the files, so the NFS server side should be as fast as it can be.
Browsing files through OS X Finder is just as fast as it can be.

One example of the problem is following:
I open a file and edit it in Photoshop and when I do shift+tab to switch back to PM it takes few seconds before I'm able to actually use PM.
This started with PM 5.X, I've verified that PM 4.x is working properly.

The same 'lag' is also there when opening folders, PM 4.x opens folders like breeze.

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 21426
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: PM 5.x slow with NFS mounts
« Reply #5 on: December 09, 2013, 12:07:16 PM »
Try downloading this older build: http://forums.camerabits.com/index.php?topic=8364.0

See if the speed problem goes away and report back your findings, please.

Thanks,

-Kirk

Offline Sallinen

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 20
    • View Profile
Re: PM 5.x slow with NFS mounts
« Reply #6 on: December 09, 2013, 12:37:28 PM »
Hi,

Atleast for me the older build seems to be snappier when opening folders, ie. thumbnails load a lot faster on older build.

Offline Wille

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: PM 5.x slow with NFS mounts
« Reply #7 on: December 09, 2013, 12:41:37 PM »
Try downloading this older build: http://forums.camerabits.com/index.php?topic=8364.0

See if the speed problem goes away and report back your findings, please.

Thanks,

-Kirk

My license key is not working in that build... and the trial is expired if i try to use Demo.

Offline Kirk Baker

  • Senior Software Engineer
  • Camera Bits Staff
  • Superhero Member
  • *****
  • Posts: 21426
    • View Profile
    • Camera Bits, Inc.
Re: PM 5.x slow with NFS mounts
« Reply #8 on: December 09, 2013, 01:18:20 PM »
Try downloading this older build: http://forums.camerabits.com/index.php?topic=8364.0

See if the speed problem goes away and report back your findings, please.

My license key is not working in that build... and the trial is expired if i try to use Demo.

Is your license key fairly long and made up of letters, numbers, and dashes?  (Please don't post it here)

-Kirk

Offline Wille

  • Newcomer
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: PM 5.x slow with NFS mounts
« Reply #9 on: December 10, 2013, 03:11:11 AM »
Try downloading this older build: http://forums.camerabits.com/index.php?topic=8364.0

See if the speed problem goes away and report back your findings, please.

My license key is not working in that build... and the trial is expired if i try to use Demo.

Is your license key fairly long and made up of letters, numbers, and dashes?  (Please don't post it here)

-Kirk

Yes it is.. i download a new version of PM and the key is working.. i buy this new PM5 about 3 weeks ago..